המדריך המלא לפתיחת עסק בישראל - פרק 28:

ניהול תזרים מזומנים

מעדיף לקרוא את המדריך מודפס?

הורד את המדריך השלם לפתיחת עסק בקובץ PDF:

איך פותחים עסק: המדריך המלא לפתיחת עסק בישראל

החשיבות של תזרים מזומנים

תזרים מזומנים הוא כלי חיוני לעסקים המתנהלים בהנהלת חשבונות חד-צידית, והוא מסייע במעקב אחרי תשלומים לספקים, תקבולים מלקוחות, וגבייה מלקוחות חייבים. המידע שנותן דו"ח תזרים המזומנים מסייע לקבלת החלטות ומאפשר לך להתנהל נכון בתקופות לחץ מול הבנק. הוא משמש ככלי ניהול כספים עבור בעל העסק. הוא עוזר לצפות תקופות שפל במחזור העסקי או ברמת הוצאות גבוהות. ומאפשר לנו להיערך לשינויים מבעוד מועד.

טיפים לניהול תזרים מזומנים

  • מומלץ מאד להפריד בין חשבון הבנק הפרטי לחשבון העסקי שלך. ברגע שהתקציב המשפחתי מתערבב עם העסקי אתה לא רואה בצורה נכונה וברורה את המצב האמיתי של העסק. לכן חובה להפריד בין החשבונות.
  • הכינו גיליון אקסל עם רשימה של הוצאות קבועות של העסק כגון: שכירות, ארנונה, הוצאות טלפון, רכב, משכורות. ומנגד רשימת הכנסות הצפויות להתקבל מלקוחות. את הטבלה תחלקו לחודשים ותשבצו את הנתונים. בכל חודש עקבו ועדכנו את השינויים.
  • כאשר אתם מגישים את החומר לרו"ח (חשבוניות וקבלות) לקראת אמצע החודש ודאו שהכנסתם את כל החומר ולא פיספסתם כלום כיוון שכל חשבונית שווה לכם כסף.
  • שים לב שקיבלת מספקים ונותני שירותים חשבוניות מס ולא חשבוניות עסקה או קבלה, כי רק עם חשבונית מס ניתן לקזז מע"מ.

דו"ח תזרים מזומנים

על מנת להמחיש לך כיצד נראה דו"ח תזרים מזומנים להלן דוגמה שהכנתי עבורך על מנת להבין את מבנה הדו"ח:

דוגמא לדו"ח תזרים מזומנים

לנוחיותך מומלץ להכין את הטבלה על גיליון אקסל עם הנוסחאות המתאימות על מנת להקל על השימוש היומיומי בשוטף.

טיפים כיצד לנהל את התזרים שלך

  • אם אתה בשלב הראשוני של העסק מומלץ לנהל את דו"ח תזרים מזומנים בעזרת גיליון אקסל, השיטה אינה דורשת הוצאה כספית נוספת מלבד תוכנת Office, שממילא נחוצה לך לתפעול העסק.
  • ניהול הוצאות קבועות – תשלומים של הוצאות קבועות כגון: שכירות, משכורות, תשלומים לרשויות המס- מע"מ, מס הכנסה וביטוח לאומי, ארנונה, חשמל, הוצאות טלפון, ביטוחים, הלוואות, עמלות בנקים וכו', מחייבים תבנית חודשית קבועה. את התשלומים הקבועים ניתן לעדכן את הרשימה לשנה קדימה.
  • תשלומים להוצאות משתנות – כאשר אנחנו מתכננים תשלומים לספקים, חייבים לתאם את מועד התשלום עם התזרים המזומנים, ולוודא שבאותו מועד יש לכם כסף בחשבון, והאם מסגרת האשראי שלי מאפשרת תשלום נוסף. בצורה זו יתרת הבנק לא תחרוג מהמסגרת ותשמור על יציבות בחשבון הבנק.
  • כאשר מבצעים תשלום לספקים באמצעות צ'קים, מזומן, אשראי יש להזין את הפרטים בטבלת האקסל.
  • ניתן לתכנן צפי הוצאות משתנות חודשיות. לדוגמה כמו חומר גלם למוצר שאני יודע שאני צריך לרכוש אותו כל מספר חודשים. כמובן כאשר אנחנו רוכשים בפועל יש לעדכן את הדו"ח בנתוני בפועל במקום התחזית.
  • ניתן להכניס צ'ק או העברה עתידית לטבלה, אולם יש לסמן אותם בצורה כזו שתזכיר לך להפקיד או לעקוב אם הוא נכנס לחשבון שלך.
  • זיכויים מחברות האשראי – יש להסתנכרן עם המידע של חברות האשראי (לכולם יש אתר אינטרנט) אשר מספק מידע על זיכויים עתידיים. ניתן להכניס את הנתונים לדו"ח התזרים במועדים בו אתה מקבל את הסכומים מחברות האשראי.